Medlemsutflykten till Gördalen 2010 03 27-28

 

Medlemmarnas skoterutflykt i år gick till Fulufjälls campingen i Gördalen.

Lördag morgon samlades 12st vid skoterbron för avfärd. Tyvärr så var inte vädret det allra bästa, regnblandad snö. Vid avfärd 08.04  åker vi upp till skoterkorset ”Stureplan” där 3st till ansluter och vidare mot Västvallen där ytterligare en skulle ansluta men tyvärr så kunde den personen inte ta sig över Brovallsvålen på grund av den obefintliga sikten. En man kort for vi vidare via Ransundet, Högvålen fram till Käringsjövallen där det blev ett kort tömma blåsan stopp sen vidare till Grötsjöns  lägerplats där medhavd lunch intogs i fallande blötsnö. Reseledaren var lite frustrerad över medlemmarnas låga tempo. Det var problem med packning som lossnade igen immade glasögon samt en och annan blåbärsplockare, det fanns t.o.m en som blev så glad av att se bär att han hoppade av i farten.

Efter inmundigad lunch gick färden vidare mot Grövelsjön över Långfjället till Sågliden där tankning var inplanerad.

Ski-doo teamet fajtades mot Lynx teamet vilken som drog minst bensin, Yamaha teamet torskade med råge och höll på att tömma hela macken där Kurres skoter vann överlägset.

Med fulltankade skotrar drar vi vidare med ett litet stopp hos gränsbua handlarn i Flötningen och får där tipset att det är bara att följa kryssleden som går ända fram till Fulufjälls campingen bara det att det fanns fler kryssleder till Gördalen och i den obefintliga sikten råkade vi ta den längsta via Nordsjökojan. Mera snö här än i Hede området.

Innan vi kom fram till Fulufjälls campingen på mycket guppiga leder var det åter dags att bärga bärplockare som inte orkat hålla sig kvar på guppiga leden.

Väl framme inkvartering i 8st fräscha dubbelrum med toa dusch och minikök.

Trots vårat låga tempo var det gott om tid att landa och hämta sig efter resan och smaka på medhavd rökt vildsvinshjärta och prinskorv gjord av egen ”odlad” gris med bira inhandlad på plats.

Efter bastubad i vedeldad bastukåta och dusch var det dags att äta middag som bestod av riklig och god buffé av entrecote, kyckling, fläskkotlett, potatisgratäng, potatisklyftor och sallad. Därpå chokladpudding med vaniljsås och kaffe.

På småtimmarna bjöds det på hemlig dryck i depån hos ski-doo teamet där en del världsproblem löstes som t.ex. bästa snöskotern (gissa vilken) bästa hockeylaget och bästa bilen.

På söndag morgon kl. 08.00 med nyinställd sommartid utvilad i rum där det inte snålades med värme var det dags för riklig frukostbuffé och i ordningsställande av lunchpaket.

Klockan 09.00 i bättre väder än lördagen avfärd hemåt. Vi hann inte långt förrän första blåbärsplockaren för dagen var framme men med friska krafter var han snabbt uppe på leden igen. En kamrat valde en annan led hem till Idre och vi övriga åkte över Fulufjället via Mörkret mot Särna där det skulle tankas. Strax innan Mörkret vid Stormorvallen blev vi utskällda, 5st hundspann skulle upp på Fulufjället. Skyltningen till bensinmacken var lite bristfällig vilket gjorde att vi for fram och tillbaka på isen innan Iphonen plockades upp ur fickan och visade vägen till bensinmacken.

Trots att man lärt sig på den hårda vägen att man inte kan packa vad som helst hur som helst i packningen på skotern om det ska vara helt när man kommer fram fick en kamrat upptäcka att lägga plånbok tillsammans med bananer inte var någon bra idé.

Med återigen fulltankade skotrar åker vi vidare hemåt med ett lunchstopp vid Långmyran rastplats med vindskydd. Där hade de som varit före oss glömt en massa skräp, tråkig syn. En kamrat ger sig iväg före oss övriga eftersom han tycker att tempot är lite för högt. För oss övriga går färden lite senare vidare över Vedungsfjället mot Lofsdalen men vi kom inte långt förrän det första raset inträffade.

Fjädringen på Puttes Artic Cat gav upp och fick lämnas kvar på fjället, som tur var fick Putte åka med Agneta. Jag har aldrig sett en sådan glad Putte trots att hans skoter havererat. Hon kör som en dröm fort och bra var betyget. Väl nere på Lofssjön beställer Putte hämtning av sin fru i Råndalen och det visade sig lite senare att ytterligare en skoter ur Artic Cat teamet gav upp och fick begära hämtning med släpvagn från Råndalen.

Vi var 8st skotrar kvar till ”Stureplan” som var slutet på resan och där vi skildes åt varsitt håll.

Utflykten trots allt lyckad, bra boende, bra mat, bra kamrater men lite tråkigt väder och på väldigt guppiga leder, jag tror alla bandvagnar, pistmaskiner, skotersladdar var på service eller på någon helt annan plats.

 

Bakom MacBooken

Bertil Lagerlund