”en liten reseskildring…”

 

Äntligen fredagen den 15 mars – idag skulle vi ge oss iväg norrut.

Vid 11-tiden rullade Lasses bil upp på gårdsplanen och hans väskor packades in i vår redan överfulla Renault Laguna. Att det alltid är likadant, fullt i bilen alltså. Ja ja… Nu skulle den dagslånga etappen starta Odensvi – Hede ca 50 mil. Jag & Thomas, vår son Christian och Lasse tog plats i bilen. Första stoppet redan efter 4 mil, straxt norr om Örebro för en korv och dricka. Stopp 2 i Djurmo på Touringbutiken (MC & Skoterprylar) Stopp 3 i Rättvik för mat och kaffe. Stopp 4 på Orsaskogen och termoskaffe. Snart såg vi Hedes gatljus. Det var dag 1.

 

Tidigt på lördagen ringde väckarklockan, usch va trött jag var. Upp o hoppa bara. Frukost och packa massäcken. Iväg till ”Svennes” där Thomas och jag hade våra skotrar parkerade, Lasse hade sin hyrskoter klar. Vi gav oss iväg mot Halvfari – mötesplatsen. När alla var samlade mullrade vi iväg efter Ljusnans norra sida mot Nårsia i Hede och över Husberget mot Ståckåtjölan. Några anslöt efter vägen men vi blev bara 12 st i sällskap. Första stoppet i Vemstugan och ”meckandet” med skotrar började. Lasses hyrskoter verkade ha ”nån skruv lös” i boogien. Maria ringde och grejade utbyte av hyrskotern!!!!!!!

Å då – Robert tog Lasses skoter och vände mot Hâllan – det tog inte 5 minuter så var han tillbaka med en ny skoter. Snabbare service har ingen skådat. Bra gjort Svenne!

Färden gick vidare mot Håsjön där vi intog medhavd massäck. Solen sken och vi mådde super. Dessutom knattrade en gammal Ockelbo över sjön fram och tillbaka, en sån där med plats för ryggsäcken fram på huven ni vet! Snacka om NOSTALGI.

Vidare mot trummvallen. Nu började det märkas att vi inte var på Hede’s leder längre. Smalt och knöligt men dock leder, vilket vi ändå är glada för. Över några höjder och sen ner mot skogen och Skålan. Det blev mycket skogskörning men jag klagade inte på lördagen. Det var skapliga leder i alla fall mot söndagen. Då var broarna smalare än skotrarna! 

Vi var framme i Åsarna i god tid och tankade på Hydromacken mitt i byn. Vi parkerade och fick våra rum innan vi tog en After-Skoter på skicentret. Bastun var varm för dem som ville – själv föredrog jag sängen en timme. Fredagsresan tog ut sin rätt. Middagen var god och servisen var väl vad vi kan önska i Åsarna, som mest är känd för sin korvkiosk. Långt efter stängningsdags och resetävlingens prisutdelning fortsatte vi till HOTELLET. Där serverades god dryck samtidigt avnjöts den svenska melodifestivalen på TV.

Vi missade ingenting i Åsarna den helgen!

Söndag och en rejäl frukost på skicentret. Jag gillade maten där. Vi styrde mot Böle och stannade till för lite snack(s) vid en blästerugn efter vägen. Någon sol såg vi inte till men vädret var hyggligt varmt och vi fick ta av några lager tröjor. Över Vemdalsfjällens östra kant gick det brant utför mot riksvägen och så småningom kom vi till Vålkojan där det var dukat för lunch. En förträfflig landgång med dricka, kaffe och kaka. Nöjda åkte vi förbi Björnriket mot Vemdalen på krokiga leder. Verkligen krokiga.  Man kan ju undra om det går att dra slingrigare leder. Det märktes i alla fall när Hedeviken tog över lederna. Brett och slätt. Där i Viken åkte halva gänget den norra sidan riksvägen och vi tog en sväng över Vågan och bron till Sörsia för vidare färd till Hede och Sågen där vi skildes åt. Vi tre ville ha mer skoteråkning - så min grabb Christian anslöt och vi körde ”en sväng runt byn”, alltså över åsen upp till hoppbacken vidare mot branngropa och efter Ljusnan till OK för tankning, runt Nyhem och upp till sågen igen. Cirkeln var sluten. En god middag hemma hos mamma och pappa innan resan söderut startade. En rätt jobbig hemresa blev det, tur att vi är tre som kör. Klockan var runt 23.30 när vi parkerade på gårdsplanen här i Odensvi. Men det var det värt!

På återseende nästa år. Var bär det iväg då mån tro?

 

Jag skickar med ett tack till er som arrangerar resorna varje år. Det är en extra förmån vi har som får åka till Härjedalen för en sån här toppenhelg varje år. Skitkul helt enkelt.

 

Vid ”pennan”

Agneta Pettersson 

Odensvi Gård, 694 95 Vretstorp 070-215 66 99